Dania włoskie – prostota oraz radość z spożywania

Dla pasjonatów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, perfekcyjną propozycją jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z w najwyższym stopniu kultowych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z ogromnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, jakkolwiek oraz parmezanu – sera, który miłują wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej renomy kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których przystają między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz oczywiście rozmaryn. Prócz tego, Włosi ubóstwiają również pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.

restauracja z włoską kuchnia Kraków

Połączenie stosownych składników z trafnymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja spośród innych? Największym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza i daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.

Dodaj komentarz